Quantcast
Channel: Gør Det Selv
Viewing all 153 articles
Browse latest View live

Byg en supernem bålplads

$
0
0
Sekskantet bålsted
Sekskantet bålsted

Selvom bålpladsen kun bliver hævet omkring 20-25 cm, så gør det en stor forskel, når du skal lave snobrød eller anden mad over bålet. Bålpladsen er supernem at lave, og vælger du materialer som lærk og robinie, kan det holde i flere år.

Det skal du bruge:

  • 6 sider af kalmarbrædder a 3 x 25 x 65 cm
  • 6 hegnspæle i robinie a 5 x 50 cm
  • 12 vinkelbeslag a 5 x 5 x 3,5 cm
  • Skruer, 4 x 25 mm og 5 x 70 mm
  • Sand

Pris: 400 kroner

Tidsforbrug: 3 timer

Sådan bygger du bålpladsen

Bålpladsens sider er lavet af kalmarbrædder i lærk, som kan tåle både regn og fugt fra jorden. De seks sider er skåret til på en kap-/geringssav med en vinkel på 30 grader i begge ender. Snittene laves, så siderne får en lang flade på 65 cm, som skal vende ind mod midten af bålstedet, og en kortere side, som skal vende udad. I hvert hjørne holdes bålpladsen på plads af 50 cm lange hegnspæle i robinie, som er spidset i den ende, som stikker ned i jorden. Du kan også bruge trykimprægneret træ.

LÆS OGSÅ: Galleri: Inspiration til bålsteder du selv kan bygge

Mærk op

Den største udfordring er at få mærke en perfekt sekskant op på jorden. Men det er faktisk ikke så svært, som det umiddelbart ser ud til. Alt, du behøver, er en pæl og en snor.

På billedet herunder kan du se, hvordan du mærker op til bålpladsen.

Sekskantet bålsted: Sådan mærker du op
Læs mere: Byg en supernem bålpladsLæs mere: Nedsænket bålsted med lækre detaljer Læs mere: Bålsted i jern

Vind et komplet havesæt fra SKIL

Test af græstrimmere

$
0
0
Græstrimmer test: Græstrimmerne har alle et fint overskud, men klippetrådene knækkede, da der skulle klippes i strå.
Græstrimmer test: Græstrimmerne har alle et fint overskud, men klippetrådene knækkede, da der skulle klippes i strå.

Grænsen mellem, hvornår der er tale om en stor græstrimmer, og hvornår der er tale om en buskrydder, er ikke helt klar. Og maskinerne i testen markedsføres både som det ene og det andet. Fælles for dem alle er dog, at de er store, stærke batterimaskiner på mindst 36 volt, og at de alle har klippetråd.

Netop det, at de klipper med tråd og ikke knive, som mange buskryddere ellers har, var meget afgørende for resultatet i vores styrketest. For mens alle deltagere leverede et fuldt ud tilfredsstillende resultat i højt og besværligt græs, måtte mange give op, da buskadset blev mere krævende. Vi havde sat os for at teste styrken ved at klippe et bundt strå over. Og faktisk klarede kun to græstrimmere testen uden at knække tråden.

Så skal du klippe i andet end græs, bør du vælge en model med knive.

Sådan har vi testet græstrimmere i vores græstrimmer test

Skal du undgå trætte arme og øm nakke, så er en god ergonomi afgørende. Derfor har vi løbende vurderet den under vores arbejde.

Vi har også testet udholdenheden. Græstrimmerne leveres som udgangspunkt med kun ét batteri. Det er derfor en klar fordel, hvis du kan nå hele haven rundt på én opladning.

Jo stærkere græstrimmerne er, jo flere opgaver kan de udføre. Det er dog trådens holdbarhed, der sætter maskinernes øvre grænse.

Til sidst har vi målt støjen. Selvom alle græstrimmere er relativt støjsvage, er der alligevel en tydelig forskel på de enkelte maskiner.

Uafhængig græstrimmer test

Magasinet Gør Det Selv er 100 procent uafhængigt af producenter, annoncører og andre interessenter.

Vores testredaktør undersøger markedet for, hvad der findes, og håndplukker selv alle de maskiner, han vil teste.

Alle deltagere bliver udsat for de præcis samme hårde tests, som du kan læse nærmere beskrevet på disse sider.

Vi har testet disse 7 græstrimmere

  • STIGA SGT 500 AE
  • HUSQVARNA 115IL
  • STIHL FSA 65
  • BOSCH ADVANCEDGRASSCUT 36
  • AL-KO GT 4030 LI
  • RYOBI RLT36C3325
  • GARDENA POWERCUT LI-40/30

HENT HELE TESTEN og se, hvilken græstrimmer der blev den store vinder af vores græstrimmer test.

Læs mere: TEST: Vi tester syv græstrimmere på batteriLæs mere: TEST: Vi tester 6 højtryksrensere på batteriLæs mere: TEST: Vi tester 5 populære robotplæneklippere

Er et tag af naturskiffer godt?

$
0
0
Naturskifer: Her lægges plader af naturskifer på lægter. Overlappene sikrer et helt tæt tag.
Naturskifer: Her lægges plader af naturskifer på lægter. Overlappene sikrer et helt tæt tag.

Spørgsmål:

Jeg skal skifte tag inden for et par år, og jeg overvejer nogle forskellige alternativer. Vil I anbefale et tag af naturskifer?

Svar:

Der er ikke mange gode argumenter imod naturskifer – bortset fra prisen, som er ganske høj.

Naturskifer er et af de stærkeste og mest vejrbestandige tagmaterialer, du kan vælge. Det består af en stenart, som kan kløves til plader, og naturskifer er rigtig god til det kolde skandinaviske klima. Taget er vedligeholdelsesfrit, endnu en stor fordel, og så er det flot og ser eksklusivt ud.

En ulempe, ud over den høje pris, er vægten. Taget er tungt, og du skal være sikker på, din tagkonstruktion kan bære det.

Læs mere: Er et tag af naturskiffer godt?Læs mere: Er asbest i eternitpladerne farligt? Læs mere: Plastplader til tag

Murbier i murværket

$
0
0
Disse fuger er angrebet af murbier, der laver gange i murværket.
Disse fuger er angrebet af murbier, der laver gange i murværket.

Spørgsmål:

Der er kommet huller i fugerne mellem nogle af murstenene. Hvad skyldes det, og hvad kan jeg gøre ved det?

Svar:

Problemet med huller kan meget vel være murbier. Det er insekter, der bygger huler i murværk. Selvom de kun er 6-10 mm, kan de gøre stor skade.

Det skyldes, at murværket bliver sårbart over for regn og frost, når der kan trænge vand ind i hullerne. Problemet opstår særligt på mure, der vender mod syd eller vest. Du kan som regel se det på, at der er en hel stribe huller, hvor bierne laver gange inde i fugerne. Problemet løses ved, at du kradser de ødelagte fuger ud og fylder dem igen med mørtel.

Læs mere: Få ekstra plads med en karnap Læs mere: Murbier i murværketLæs mere: Stop sætningsrevnen

Ny markise for kun 500 kroner

$
0
0
Den nye markisedug fikseres med snore, mens den monteres.
Den nye markisedug fikseres med snore, mens den monteres.

Det er ikke nødvendigt at udskifte hele markisen, bare fordi dugen er blevet lidt slidt. På internettet kan du købe en ny markisedug for mellem 500 og 650 kr. Dugene fås i forskellige størrelser og kvaliteter og i mange forskellige mønstre og farver.

Hvis du ikke selv vil stå for udskiftningen, findes der også firmaer, der specialiserer sig i renovering af markiser og udskiftning af markiseduge.

Hent vejledningen

I denne gør et selv-vejledning viser vi, trin for trin, hvordan du skifter den gamle markisedug ud med en ny. Det er ikke svært at skifte markisedugen, men det er en god idé at være to, da den kan være svær at håndtere. Du kan se, hvordan du:

  • afmonterer den gamle markisedug
  • monterer den nye markisedug

God fornøjelse!

Læs mere: Ny markise for kun 500 kronerLæs mere: Vælg disse terrassebrædder til terrassenLæs mere: 7 tips: Træterrasse tilbage i topform

Derfor skal du vælge vandbaseret træbeskyttelse

$
0
0
Derfor skal du vælge vandbaseret træbeskyttelse
Derfor skal du vælge vandbaseret træbeskyttelse

Den oliebaserede (terpentinopløselige) maling har i mange år været på vej ud af markedet. Først og fremmest fordi de professionelle malere af arbejdsmiljøhensyn ikke må bruge den. Og i takt med udfasningen er malingproducenterne trukket i laboratoriekitlerne og har forbedret og finpudset den vandbaserede maling, så den i dag har overhalet oliemalingen. Både når det handler om selve malerarbejdet, malingens evne til at flyde sammen og holde i årevis, og ikke mindst når det handler om rengøring. Så i langt de fleste tilfælde er valget klart: vand.

I denne gør det selv-vejledning har vi opstillet 5 grunde til, at du skal vælge træbeskyttelse baseret på vand fremfor olie. Du kan også læse om de få tilfælde, hvor oliebaseret træbeskyttelse er bedre.

God fornøjelse!

Læs mere: Derfor skal du vælge vandbaseret træbeskyttelseLæs mere: 3 behandlinger til træterrassenLæs mere: Er der virkelig brug for grundolie?

Luksushegn med lys og lyddæmpning

$
0
0
Med lister og isolering kan du bygge et superflot hegn, der også dæmper støjen.
Med lister og isolering kan du bygge et superflot hegn, der også dæmper støjen.

På ydersiden ser man blot de smalle lærkelister på en dyb og sort baggrund. Et syn, som kun bliver endnu mere eksklusivt, når mørket falder på, og de små, sorte spots lyser op. Men indeni gemmer sig en smart konstruktion bestående af trykimprægnerede stolper og brædder, som holder sammen på en række rockwoolbatts, der effektivt dæmper støjen fra den trafikerede vej lige ude på den anden side.

Indrømmet. Det er både dyrere og mere besværligt at udføre dette projekt, end det ville være blot at bygge et simpelt plankeværk. Men glæden er til gengæld det større, når man et par uger efter kan nyde synet af sit flotte, nye luksushegn med lys og lyddæmpning.

Listerne koster dyrt

Med en cirkapris på 940 kr. meteren koster det nær 50.000 kr. at bygge et 50 meter langt hegn af denne type. Og det er faktisk de 700 snedkerskårne lister af sibirisk lærk på hver 4 meter, som tegner sig for den største udgift i projektet. Ud af den samlede pris koster listerne alene 30.000 kr. Du kan selvfølgelig vælge at bruge andre og billigere lister, og så længe du vedligeholder jævnligt med træbeskyttelse, holder de fleste andre træsorter også fint.

En anden udgift er den til elektrikeren. Du må nemlig ikke selv trække eller tilslutte el, og derfor bliver du nødt til at købe dig til professionel assistance.

Se, hvordan du bygger støjhegnet

Med hundredvis af smalle, lodrette lister monteret med præcis 3 cm’s mellemrum gælder det om at holde tungen lige i munden, så slutresultatet bliver helt perfekt. Det er ikke svært, men kræver, at du er omhyggelig med vaterpas og afstandsklods.

I denne gør det selv-vejledning gennemgår vi trin for trin, hvordan du:

  • graver ud og støber stolperne fast
  • bygger hegnets skelet
  • monterer støjdæmpende isolering og lister

God fornøjelse!

Læs mere: Bomstærk havelåge Læs mere: Luksushegn med lys og lyddæmpning Læs mere: Sådan maler du hegnet

Bomstærk havelåge

$
0
0
Pyramidesnit, skråstiver, beslag og stolper – her får du alle detaljerne, der får havelågen til at holde.
Pyramidesnit, skråstiver, beslag og stolper – her får du alle detaljerne, der får havelågen til at holde.

En solid havelåge bygget af træ i kraftige dimensioner kræver et par velvoksne stolper, der kan bære dens tyngde. De saves til i toppen med et skråt pyramidesnit, så vandet nemt kan løbe væk. Selve lågen består af en ramme bygget af kraftigt tømmer.

På de lodrette rammestykker laves rundinger i toppen, som gør det lettere for vandet at løbe væk. Det giver samtidig en flot finish og gør lågen mindre “tung” at se på.

I denne gør det selv-vejledning kan du se, hvordan du bygger en havelåge, som holder i mange år. Vi viser, hvordan du:

  • saver stolper og rammestykker til
  • samler rammen og laver skråstiveren
  • skruer lågens beklædningsbrædder fast
  • monterer låge og beslag
Læs mere: Bomstærk havelåge Læs mere: Havelåge med flotte detaljerLæs mere: 5 TIPS: Verdens stærkeste havelåge!

10 ting du skal vide om robotklipperen

$
0
0
Robotplæneklipper: Smalle passager og forhindringer som bede og træer kræver, at robotplæneklipperen kører omveje. Og så skal du måske købe en model, der rækker lidt længere.
Robotplæneklipper: Smalle passager og forhindringer som bede og træer kræver, at robotplæneklipperen kører omveje. Og så skal du måske købe en model, der rækker lidt længere.

1. Kan den klippe store plæner?

Det afhænger af modellen. Størrelsen på din græsplæne er afgørende for, hvilken maskine du skal vælge. Derfor skal du starte med at måle din plæne op, så du er i stand til at vælge en maskine, der matcher dine behov.

Ligger opmålingen af din have på skellet mellem to maskiners kapacitet, kan du med fordel vælge den maskine, der kan slå den største plæne. Så burde du være sikret imod at købe en maskine, hvor producenten har været lidt for rundhåndet med løfterne.

Mål plænens areal op (det er typisk nemmest at dele plænen op i felter, hvis den ikke er en regulær firkant).

2. Kan den kun slå helt firkantede plæner?

Robotplæneklippere fungerer bedst på regulære stykker græs. Hvis din have indeholder mange små stykker græs eller smalle passager, kan robotten derfor have svært ved at nå hele vejen rundt. En have med mange træer og bede på plænen kræver også mere af den ledning, der skal lægges ned langs kanten af det område, der skal slås. Hvis din have har mange træer eller andre forhindringer, skal ledningen lægges ned rundt om dem på en særlig måde.

Du skal lægge en kanttråd ud på din plæne for at markere området, der skal klippes.

3. Kan den klare stigninger?

Hvis der er kuperet i din have, skal du vælge en maskine, der kan klare store stigninger. Ellers kan det blive et problem for maskinen at komme op ad bakkerne. Spørg producenten eller forhandleren, inden du køber.

Ikke alle robotter er glade for bakker.

4. Hvor skal basen stå?

Nogle modeller kan stilles op ad en væg, mens andre er nødt til at stå et stykke fra mure og fliser. Og du kan ende med at skulle have en uskøn plastikkasse stående permanent midt på din plæne. Bestem basens placering, inden du ruller kanttråden ud.

Basen er sjældent særlig køn. Du kan evt. bygge et lille “hus” til den.

Basen er sjældent særlig køn. Du kan evt. bygge et lille “hus” til den.

5. Larmer den?

Støjniveauet varierer fra model til model. En robotplæneklipper kører langsomt, og derfor bruger den også lang tid på at ordne plænen. Vælg derfor en model, der ikke larmer for meget. Producenterne oplyser støjniveauet i decibel, så der er mulighed for at sammenligne. 67 dB svarer fx til almindelig samtale.

Husk, at en stigning på 3 dB svarer til en fordobling af lydstyrken.

6. Er den nem at stjæle?

Producenterne har forskellige metoder til at sikre, at ingen kan stikke af med din maskine. De fleste har en pinkode, der skal indtastes, hvis klipperen er blevet flyttet manuelt. Andre har en decideret tyverialarm, så en høj hyletone vil starte, hvis ubudne gæster løfter maskinen op fra græsset. Enkelte har også indbygget et GPS-modul, så du altid kan se, hvor i verden robotten befinder sig.

Maskinen låser, hvis den løftes, og beder om en pinkode for at kunne starte igen.

7. Kan den klippe i regnvejr?

Vådt græs lægger sig ned og kan derfor være svært at klippe jævnt, både for håndholdte maskiner og robotter. Derfor kan det være en fordel, hvis robotten er udstyret med en regnsensor, der får den til at køre tilbage til ladestationen, hvis der kommer nedbør.

Sensorerne sender robotten tilbage til opladeren, hvis de mærker regn.

8. Hvordan styrer jeg den?

Nogle robotter styres udelukkende på et indbygget betjeningspanel, mens andre kontrolleres via en app. Mobiltelefonen giver ofte flere valgmuligheder, men kan samtidig gøre opsætningen mere uoverskuelig.

9. Hvad med sikkerheden?

De små robotter er proppet med sikkerhedsforanstaltninger, som mindsker risikoen for at komme galt afsted. Fx skal de roterende blade stoppe øjeblikkeligt, hvis maskinen løftes eller vendes om. Man må heller ikke kunne nå bladene med fingrene, når robotten er i gang med sit arbejde.

Husk under alle omstændigheder at slukke maskinen helt, hvis du har brug for at skifte knive eller af andre grunde vende maskinen om!

Motoren skal stoppe, hvis maskinen løftes.

10. Kan den klippe kanter?

Desværre nej. Du er ikke helt færdig med at slå græs. For at øge sikkerheden må de roterende blade aldrig nå helt ud til robottens kant. Det betyder, at uanset hvilken robot du vælger, vil det altid være nødvendigt at gå kanterne efter med en kanttrimmer.

Kanttrimmeren kan du ikke sende på pension.

LÆS OGSÅ: Her finder du vores nyeste test af robotplæneklippere

Læs mere: 10 ting du skal vide om robotklipperen Læs mere: Gør plæneklipperen så god som nyLæs mere: Sådan: Slib kniv til plæneklipper

Ny lim er stærkere end sten

$
0
0
Når de to komponenter presses ud, blandes de i den særlige snegl inde i fugespidsen. De første 10-20 cm af den klæber, der kommer ud, er ikke nødvendigvis blandet optimalt, så det bør du kassere.
Når de to komponenter presses ud, blandes de i den særlige snegl inde i fugespidsen. De første 10-20 cm af den klæber, der kommer ud, er ikke nødvendigvis blandet optimalt, så det bør du kassere.

Sådan virker det

En almindelig lim, fx en trælim, hærder, når der tilføres fugt fra træet eller luften. Det gælder ikke for en tokomponent lim eller forankringsmasse. De to komponenter, som altid er adskilt, når du køber produktet, kan slet ikke lime hver for sig. Hvis du adskiller dem, kan de ligge i fri luft uden nogensinde at blive til andet end noget blødt snask.

Men i det øjeblik, de to komponenter blandes, så begynder hærdningsprocessen (og det går som regel stærkt). I 20 graders varme har du cirka 7 minutter, inden massen bliver for hård til, at du kan sætte en gevindstang fast i den.

Massen kan bruges i alle temperaturer fra minus 10 til plus 40 grader. Du kan bruge den til at lime noget fast i tørre huller, men selv i huller, der står under vand, virker den uden problemer.

Forankringsmassen her kan modstå en brand i minimum to timer, hvis du har limet et gevindjern fast i beton. Armeringsjern, der er klæbet fast, kan holde i flammerne i minimum fire timer.

Her kan du bruge forankringsmasse

Du kan fx bruge forankringsmasse til at sætte bundremmen fast til fundamentet, når du bygger en tilbygning. Lim gevindstænger ned i betonen, og lav huller til dem i remmen.

Du kan også fastgøre postkassen eller carporten til jorden ved at støbe et betonfundament, bore huller og klæbe gevindstænger i med klæbemassen.

Postkassens fødder spændes fast til gevindstænger, der klæbes ned i hullerne.

Forankringsmasse kan også bruges til at sætte havelågen fast til murværket. Har du porøse mursten, er dette langt bedre end ekspansionsbolte, der kan sprænge murstenene.

Stolpen til lågen sættes på gevindstænger, der er klæbet ind i hullerne.

Forankringsmassen kræver forberedelse

Det er simpelt, men det kræver alligevel omhyggelighed at bruge den tokomponente klæber. Rengøring af hullet er afgørende for resultatet.

Læs mere: Ny lim er stærkere end stenLæs mere: Hvilken lim skal jeg bruge til plankebordet? Læs mere: 10 limtips til finurlige faconer

Få ekstra plads med en karnap

$
0
0
En karnap har den fordel, at den kan laves uden at søge byggetilladelse. Derudover giver den mulighed for et fantastisk lysindfald.
En karnap har den fordel, at den kan laves uden at søge byggetilladelse. Derudover giver den mulighed for et fantastisk lysindfald.

Pladsmangel er et problem, de fleste boligejere står med på et eller andet tidspunkt.

Inden du vælger den drastiske løsning at flytte til noget større, kan det ofte betale sig at lede efter uudnyttede kubikmeter i din nuværende bolig.

Får du inddraget dem, behøver du måske ikke at flytte eller bygge til, men kan klare dig med en mindre drastisk løsning. Det vil være billigere end både tilbygning og flytning.

Der mangler et ekstra værelse

Et klassisk problem er et manglende værelse. Står du i den situation, vil du ofte se på, hvordan det kan lade sig gøre at opdele de eksisterende rum – og opleve, at der bliver for lidt plads, hvis du bygger en væg og laver et gangareal for at kunne komme ind på det nye værelse.

Nogle gange kan det give god mening at se på de tilstødende rum, som måske kan inddrages, så du får en bedre fordeling af husets kvadratmeter. Det er en del af løsningen for at få et værelse mere i dette træhus.

I gør det selv-vejledningen kan du læse, hvordan vi har fået plads til et ekstra værelse ved blandt andet at udbygge huset med en karnap. Vi viser dig også, hvilke dele af projektet du selv kan lave, og hvor du bør vælge professionelle håndværkere.

Læs mere: Få ekstra plads med en karnap Læs mere: Murbier i murværketLæs mere: Stop sætningsrevnen

Tag højtryksrens til næste niveau – med ny kulfri teknologi

$
0
0

Det er tilfredsstillende at fjerne snavs og jord uden brug af stærke kemikalier og rengøringsmidler. Ryobis kulfri højtryksrenser er udstyret med et 5-i-1-mundstykke, slange, udløserpistol, sprøjtedyse i metal og vandbeholder, som rummer 20 liter. Takket være vandbeholderen er du ikke afhængig af en vandslange, og du kan derfor også rengøre længere væk fra huset. Hvorfor ikke tage den med hen til naboen eller båden? Eller rengøre dine køretøjer, inden du sætter dem i garagen?

Sådan forbedres brugeroplevelsen

Høj ydeevne og kompakt design gør det nemmere og sjovere at anvendehøjtryksrenseren fra Ryobi. En 36V kulfri motor med plads til to batterier giver en ekstra lang driftstid, og selve batterirummet er vandbeskyttet, hvilket øger levetiden yderligere. Med et enkelt tryk på en knap kommer du op på 120 bar og bruger kun 320 liter vand i timen, når den er indstillet på maksimal ydeevne.

Højtryksrenseren har også smart indbygget opbevaring til slange, udløserpistol og sprøjtedyse i metal. Man kan også slutte selve sprøjtedysen til en indbygget rengøringstank, som rummer 1 liter.

Når du er færdig, folder du ganske enkelt metalhåndtaget sammen, og metalrammerne på siderne beskytter højtryksrenseren godt mod ydre påvirkninger. Da den er udstyret med hjul, er det nemt at transportere den, uden at du behøver at løfte den. Den vejer 12 kg uden batteri og 13,4 kg med batteri.

Sådan føles det at arbejde med højtryksrenseren

Denne højtryksrenser fra Ryobi kommer til at skille sig ud fra de andre haveredskaber og værktøjer i din garage. Det er især takket være det kompakte design og den enkle opbevaring.

Den har en lydeffekt på 80 dB, når den er indstillet på maksimal ydeevne, og larmer derfor endnu mindre ved almindelig højtryksrens.

5-i-1-mundstykket har både lang og kort rækkevidde og kan tilpasses efter behov, så du kan styre vandstyrke og stråle. Fjern snavset på effektiv vis, og hold dit hjem og dine ejendele skinnende rene. Hvis der er behov for det, kan du desuden købe skumvask og forskellige typer rengøringsmiddel.

Det her er Ryobis Kulfri 36V Højtryksrenser 120 Bar

  • 36V kulfri motor, som går op til 120 Bar
  • Kompakt design med robust ramme og håndtag i metal5-i-1-mundstykke med lang/kort rækkevidde
  • Indbygget rengøringstank på 1 liter
  • Lydeffekt på 80 dB ved maksimal ydeevne
  • Indbygget opbevaring til slange, udløserpistol og sprøjtedyse
  • Hjul til nem transport uanset terræn og underlag
Læs mere: Tag højtryksrens til næste niveau – med ny kulfri teknologi Læs mere: Bomstærk havelåge Læs mere: Luksushegn med lys og lyddæmpning

Test af plæneklippere

$
0
0
Plæneklipper test: Se den overlegne vinder sætte konkurrenterne til vægs i vores plæneklipper test.
Plæneklipper test: Se den overlegne vinder sætte konkurrenterne til vægs i vores plæneklipper test.

Er det blevet tid til at skifte den gamle plæneklipper ud med en ny, så overvejer du sikkert, som så mange andre, om du skal vælge batteri eller benzin. Der er fordele og ulemper ved dem begge, og selvom plæneklipperen på benzin larmer en del, så får du en stærkere motor, der klipper både højt og lavt græs uden problemer, og som kan blive ved, længe efter at batterimaskinerne er løbet tør. De testede plæneklippere kan også alle klippe det høje græs uden de store problemer. Men der er tydelig forskel på, hvor pænt resultatet bliver.

Praktisk baghjulstræk

Mens de letteste testdeltagere vejer omkring 30 kg, vejer den tungeste hele 43 kg. Det er derfor rart, at alle deltagere, med undtagelse af en, har fremdrift på baghjulene. Det gør det nemmere at skubbe de tunge plæneklippere rundt – især når det går opad.

Sådan har vi testet plæneklippere i vores plæneklipper test

Klippekvaliteten er det vigtigste parameter, når vi køber ny plæneklipper. Derfor er plæneklipperne testet i både almindeligt og højt græs.

Vi har desuden set på, hvilke funktioner som elstart, bioklip og muligheden for sideudkast deltagerne hver især er udstyret med.

Plæneklippere på benzin er især at foretrække til de meget store og krævende plæner. Og med en lang arbejdstid er det særligt afgørende med en god ergonomi.

Motorerne på benzin får plæneklipperne til at vibrere meget. Derfor er det vigtigt med en god kvalitet, hvis plæneklipperen skal holde i mange år.

Uafhængig plæneklipper test

Magasinet Gør Det Selv er 100 procent uafhængigt af producenter, annoncører og andre interessenter.

Vores testredaktør undersøger markedet for, hvad der findes, og håndplukker selv alle de maskiner, han vil teste.

Alle deltagere bliver udsat for de præcis samme hårde tests, som du kan læse nærmere beskrevet på disse sider.

Vi har testet disse 7 plæneklippere

  • TEXAS RAZOR 5160 TR/WE
  • AL-KO HIGHLINE 51.8 SP-A
  • KLIPPO CHAMPION
  • HUSQVARNA LC 247S
  • STIHL RM 448 TC
  • MAKITA PLM5600N2
  • STIGA COMBI 50 SVEQ

HENT HELE TESTEN og se, hvilken plæneklipper, der blev den store vinder af vores plæneklipper test.

Læs mere: TEST: Vi tester 7 plæneklippere på benzinLæs mere: 10 ting du skal vide om robotklipperen Læs mere: Gør plæneklipperen så god som ny

Vinderne af Danmarks bedste gør det selv-projekt

$
0
0
medlaj-m-baggrund-og-2logo
medlaj-m-baggrund-og-2logo

Tor Klerk byggede klatrevæg i sin lejlighed

Tor Klerk har fået tredjepladsen i vores konkurrence. Projektet er sjovt, og flot lavet. Derudover tager vi hatten af for, at Tor selv har samlet, flækket og boret stenene til klatrevæggen.

269 sten, samlet ind fra alle verdenshjørner. Det er hovedingrediensen i Tor Klerks klatrevæg, som han har bygget sammen med kæresten i deres 63 m2 store lejlighed.

Begge er passionerede klatrere, så når der ikke er tid til at rejse verden rundt for at finde nye udfordringer, kan man tage en tur på klatrevæggen i lejligheden.

Alle stenene har Tor flækket, hvorefter der er blevet boret hul med en søjleboremaskine. Borearbejdet foregik i brusenichen, hvor Tor har brugt vand fra bruseslangen til at køle boret med.

Stenene er fastgjort i 18 mm birkefiner ved hjælp af M10 bolte og indslagsmøtrikker. På bagsiden af væggen har Tor valgt at udnytte pladsen til en hems med soveplads.

Hele projektet, ud over indsamlingen af stenene, har taget parret cirka 3 uger at lave.

269 sten samlet rundt om i verden er hovedingrediensen i Tors klatrevæg i lejligheden.
Stenene har Tor selv tilrettet og boret huller i. sidstnævnte foregik i brusenichen, hvor der var mulighed for at afkøle boret under arbejdet.
Greb i massevis, 269 endte der med at være på klatrevæggen.
Pladsen bag klatrevæggen har Tor udnyttet ved at installere en hems og under den, er der god plads til opbevaring.
borstik

Bettinas hestefold blev til svømmepøl med terrasse

Hvem gad ikke godt eje en svimming pool. Bettina og hendes mand lavede en superflot løsning, hvor de udnyttede en gammel hestefold og byggede et lækkert pool-område op fra bunden. Det udløser en flot andenplads.

Det skulle bare have været en ny hottub i haven, men efter at have kigget priser fandt Bettina Lidströms mand ud af, at det kostede næsten det samme at etablere en helt ny svimming pool. Boligens mest solbeskinnede plet befandt sig imidlertid i hestefolden, så der var ikke andet for, end at etablere den 9 x 5 meter store pool, hvor hestene ellers havde deres daglige gang.

Selve poolen er støttet med fundablokken, der er støbt ned langs siderne af bassinet. Bunden har Bettina og manden også selv støbt. Siderne samt tilbehøret til poolen blev leveret, hvorefter Bettina og manden gav sig i kast med samle selve svimming poolen oven på den støbte bund.

Udenom er der kommet et lækkert terrasseområde, der med tiden er blevet mellem 200 og 300 kvadratmeter stort. Rækværket rundt om terrassen er af glas, så man kan kigge ud på markerne, hvor hestene går.

Det imponerende projekt har Bettina og manden været cirka 4 måneder om at lave.

På ejendommens mest solbeskinnede plet befandt der sig en hestefold. Den måtte lade livet til fordel for det flotte poolområde. Under udgravingen blev Bettina og hendes mand i øvrigt overrasket over at finde et fjernvarmerør, der også måtte flyttes.
Siderne af poolen bliver støttet via fundablokke, som er støbt sammen. Bunden til poolen blev støbt efterfølgende.
Siderne og lineren eller “indmaden” til poolen blev leveret, hvorefter Bettina og hendes mand samlede alle delene ovenpå den støbt bund.
pool5
m700robot

Hønsegården gemte på fundament, der blev til orangeri

Førstepladsen i konkurrencen går til Steen Groth. Orangeriet er blevet til gennem flot håndværk, hvor der ikke er gået på kompromis med noget, og hvor alt er bygget fra bunden. Der er samtidig kælet for detaljerne, så orangeriet fremstår fantastisk flot.

Steen Groths gamle hønsegård skulle vise sig at gemme på et gammelt fundament på cirka 6 x 4 meter, der lå skjult under en jordvold. Steen fik gravet fundamentet frit, og efter forslag fra Steens kone, besluttede ægteparret at bygge et orangeri.

Tingene tog fart, da Steen henvendte sig til det nedlagte garveri i byen, hvor han kunne få 14 tons gamle mursten for en kasse vin.

De genbrugte sten blev omhyggeligt renset, og en stor del af dem udgør i dag gulvet i orangeriet, hvor de ligger i et flot sildebensmønster.

Vinduerne i orangeriet har Steen selv lavet fra bunden. Han har savet og fræset reglar til, så de passer til ruderne. Herefter er de blevet malet med linoliemaling. Siderne af orangeriet, er blevet samlet på jorden, hvor de enkelte vinduer er samlet ved hjælp af både skruer og dyvler.

Steen har brugt cirka 3 år på projektet, og han fortæller at flere gange undervejs i processen, er han vågnet i løbet af natten, hvor han har været nødt til at skrive en idé til projektet ned på papir. Næste dag er idéen blevet afprøvet og ofte med stor succes.

Siden er orangeriet blevet indviet indtil flere gange med de naboer og venner, der gennem byggeprocessen har hjulpet Steen med det fine orangeri.

Under den gamle hønsegård gemte der sig et fundament, som blev udgangspunktet for Steens orangeri.
Orangeri3
Alt er lavet fra bunden. Siderne er samlet med skruer og dyvler for at få en mere robust konstruktion. Vinduerne er ligeledes lavet fra bunden ved at fræse og skære ud til glas og derefter indsætte lister til at holde på glasset.
Hanebåndene har Steen fået fremstillet hos en god ven. Den enkle løsning sikre et let og flot udtryk i byggeriet.
Orangeriet er malet med linoliemaling, som er Steens foretrukne maling til udendørs projekter.
Steen tog en flot førsteplads i konkurrencen og vinder dermed diverse værktøj fra Bosch til en værdi af cirka 14.000 kroner.
Læs mere: Vinderne af Danmarks bedste gør det selv-projektLæs mere: Vind et komplet havesæt fra SKILLæs mere: Udvid din horisont med Wype

Grøn indkørsel der suger masser af vand

$
0
0
Med græsarmering i plast, kan du gøre en græsplæne så stærk, at du kan parkere din bil på den, uden at den tager skade. Du kan også bruge græsarmering de steder, hvor der er et stort slid, fx på gangarealer, foran skuret eller ved gyngestativet. Det er let at lægge og overkommeligt rent prismæssigt.
Med græsarmering i plast, kan du gøre en græsplæne så stærk, at du kan parkere din bil på den, uden at den tager skade. Du kan også bruge græsarmering de steder, hvor der er et stort slid, fx på gangarealer, foran skuret eller ved gyngestativet. Det er let at lægge og overkommeligt rent prismæssigt.

Smarte, stærke måtter af plast

Du kan købe armeringsfliser med riller og huller, der giver en “grøn” belægning. Men lægger du armeringsmåtter af plast, vil den grønne belægning som bonus lade min. 70 procent af regnvandet passere ned i jorden.

Måtterne lægges på et bærende underlag og fyldes med sandet muld (30 % sand og 70 % muld). Underlaget skal rettes af, men det behøver ikke at være helt så præcist som til faste betonfliser.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en stærk plæne med græsarmering!

I denne gør det selv-vejledning viser vi, hvordan du lægger armeringsmåtter i din indkørsel. Du kan blandt andet se, hvordan du:

  • bygger bærelaget op
  • styrker kanten med støbte sten
  • komprimerer underlaget
  • retter øverste lag præcist af
  • klikker amreringsmåtterne sammen
Læs mere: Grøn indkørsel der suger masser af vandLæs mere: Sådan: Afløb i indkørslen Læs mere: Slip for naboens perlegrus i indkørslen

Overdækket terrasse på en weekend

$
0
0
Konstruktionen er så enkel, at du kan bygge overdækningen på en weekend.
Konstruktionen er så enkel, at du kan bygge overdækningen på en weekend.

En overdækning kan både forlænge sæsonen på terrassen og skabe et brugbart uderum, uanset hvordan vejrguderne arter sig.

Vores udgangspunkt er en hævet træterrasse, som allerede er udstyret med to stolper fra et tidligere hegn. For at undgå at skulle grave ud og støbe placerer vi den ekstra stolpe til overdækningen på en solid betonflise og giver den to kraftige bræddebolte, så den får godt fat i træterrassens underliggende strøer.

Vil du læse mere om terrasseoverdækning? Her finder du inspiration og vejledning til, hvordan du kan bygge en overdækket terrasse.

Byg den på en weekend

Med en rem på væggen, en let tagkonstruktion og et klassisk trapeztag holder vi overdækningen så enkel, at du kan bygge den på en weekend.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du trapezplader

I denne gør det selv-vejledningen viser vi, trin for trin, hvordan du:

  • får stolperne helt i lod
  • bygger spær og rem
  • laver tagkonstruktionen
Læs mere: Overdækket terrasse på en weekendLæs mere: Suveræn fritstående terrasseLæs mere: Lækker lounge med overraskende detaljer

7 stærke samlinger

$
0
0
7 bundsolide samlinger
7 bundsolide samlinger

Ofte har man bruge for at samle to stykker træ, og umiddelbart kan det virke som en let opgave, hvor man enten baer skruer eller bolter træet sammen. Det kan da i nogel tilfælde også være en udmærket løsning, mens det i andre tilfælde kan være en rigtig dårlig idé. For ikke at begå fejl, når du samler stykker af træ, er det derfor en god idé at have styr på, hvilke regler der gør sig gældende, når stolper, spærtræ til en rem, taglægter, rammer, strøer og meget mere skal samles eller forlænges.

Vi viser dig, hvilke principper du skal have i baghovedet, når du arbejder med samlinger eller forlængelse af træstykker, så du ikke risikerer, at dit byggeri falder ned om ørerne på dig.

LÆS OGSÅ: 4 træsamlinger enhver kan lave

Læs mere: 7 stærke samlingerLæs mere: Lap hullerne i træværket Læs mere: Skal du vælge fyr eller gran?

Varianter af speciallister

$
0
0
Pyntelister har ofte også et praktisk formål, fx at dække over revner og skader.
Pyntelister har ofte også et praktisk formål, fx at dække over revner og skader.

Hvordan bruges glaslister?

De mest almindelige blandt tusindvis af speciallister er nok glaslisterne. De fås i forskellige størrelser og materialer, men der er alligevel nogle fælles ting.

For det første skal de øverste hjørner samles i en 90-graders smig (skrå samling), og hvis man ikke har en listesaks, kan man bruge en fintandet sav og en skærekasse til arbejdet.

Hvordan bruges glaslister?

For det andet skal der være en afstand på 7 mm under de lodrette lister ned til bundglaslisten. De lodrette lister skal skæres af i en vinkel på 15 grader.

For det tredje starter man med at montere bundglaslisten, inden man tilpasser og monterer de lodrette lister. Så er man helt sikker på, at de passer og ikke sidder i spænd i bunden.

For det tredje starter man med at montere bundglaslisten, inden man tilpasser og monterer de lodrette lister. Så er man helt sikker på, at de passer og ikke sidder i spænd i bunden.

Dimensioner

Lister findes i så mange former og størrelser, at du er bedst tjent med at slå op på www.kbhlistefabrik.dk, der har verdens største udvalg. Herunder ser du nogle af de lister, som er omtalt her:

  • Hulkelliste:
    10 x 10 mm til 60 x 60 mm

  • Hjørneliste:
    10 x 21 mm til 42 x 42 mm

  • Glasliste:
    8 x 10 mm til 13 x 35 mm

  • Skureliste:
    9 x 15 mm til 20 x 68 mm

  • Skyggeliste:
    8 x 21 mm til 21 x 30 mm

  • Vægliste:
    6 x 27 mm til 33 x 68 mm

  • Håndløber:
    33 x 44 mm til 55 x 62 mm

VIGTIGT OM LISTER!

Listernes spinkle dimensioner gør, at man skal være forsigtig ved montering. Stifter bankes i spidsen, før de slås i, og sættes et stykke fra enden. Ellers kan endetræet flække. Skal der skrues, skal man bore for.

SÆRLIGT VED GLASLISTER

Hvor det før i tiden har været træ, man har foretrukket til at fastholde rudeglas, ser man nu stadig oftere, at der bruges plast, aluminium eller en kombination af træ og alu. Det skyldes, at disse materialer er lettere at vedligeholde, og at listerne ikke kan blive angrebet af råd.

Læs mere: Verdens nemmeste tapetLæs mere: 30 eksperttips om gips Læs mere: 7 typer fundamentblokke

Fyld skuret med havegear fra STIHL

Viewing all 153 articles
Browse latest View live